A legjobb, amikor megnyílnak a zárkózott gyerekek
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Egy hely, ahol önmagad lehetsz. A PEOPLE TEAM nyári táboraiban felvállalhatod magadat, legyél akár visszahúzódó, extrovertált vagy különc, megtalálod a társaságodat. Ebben a táboroztatók is segítségedre lesznek, ha eleinte kicsit döcögősebben alakulnának a dolgok – közülük jövőre is találkozhatsz Bekivel, ha a PT-be jössz.

Miért fontos a táborozás?

A táborozás azért fontos, mert a gyerekek iskolán kívüli szocializációjának nagyon nagy szerepe van a fejlődésben. Az, hogy például egy visszahúzódóbb gyerek egy olyan csoportba tartozik, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, nagyban csökkentheti a szorongását, új barátokat, valamint életre szóló élményeket szerezhet. A táborok egyik legalapvetőbb pozitívuma, hogy kiszakítják a gyerekeket a megszokott környezetükből, és átszellemülnek egy új világba, ahol ők a főszereplők, és a hét minden pillanatát élvezik.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A legfontosabb, hogy NE félj! Elsőre ijesztőnek tűnhet a sok új ember és a sok új inger, de minden rendben lesz. A táborban mindenki azért van, hogy ti jól érezzétek magatokat. Fontos, hogy ne zárkózz el az emberektől, próbáld elengedni magad, hiszen csak akkor fogod tudni igazán élvezni a tábort.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Nem kell aggódni a gyerekért! Nyilván amikor elengedi egy szülő a gyereke kezét, és másokra bízza, elsőre furcsa lehet, viszont azért jön táborba, hogy jól érezze magát, és mindenki ezt is szeretné elérni, ezért vannak a táboroztatók.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Elsősorban megpróbálnám kideríteni, hogy csak honvágya van, vagy erre egy, a táborban szerzett negatív élmény is rásegített, hiszen akkor máshogy kell megközelíteni a problémát. Ha egyszerű honvágyról van szó, akkor fel lehet hívni a szülőt, hogy beszélgessenek egy kicsit, mert ez is szolgálhat olyan érzelmi töltettel, amitől folytatni tudja a táborozást, valamint megpróbálnám elterelni a figyelmét valami izgalmas programmal, így a negatív érzést pozitív élménnyel helyettesítjük.

A legtutibb táboros program a…

A legtutibb az esti nagy közös „programozás”. Azért ez a legjobb, mert a csapatversenyek során a különböző szekcióhoz tartozó gyerekek is együtt, egy csapatként próbálnak meg mindent megtenni a győzelem érdekében, ezzel egy egészséges versenyhelyzetet teremtve. A másik nagyon jó program a tábortánc, amivel rá lehet hangolni a gyerekeket az esti programra, és a végén levezetésnek is tökéletes.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Új élményeket, új barátságokat, valamint újszerű kihívásokat várok, amik mind a fejlődésemet szolgálják majd. A táborban, mivel nagyon sok gyerek van, olyan tapasztalatot is szerezhetek, amit korábban nem.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Egy ilyen helyzetben nekünk kell felülkerekedni a problémán, valamint az érzéseinken. Nem szabad, hogy „gyerekesen” reagáljunk, leálljunk vele vitatkozni. Először megpróbálnám valamivel lekötni a felesleges energiáit, hátha csak nincsen éppen jobb dolga, mint engem bosszantani. Amennyiben egyedül nem tudom megoldani, és később is fennáll a probléma, mindenképpen segítséget/tanácsot kérnék egy másik táboroztatótól, hátha együtt könnyebben megoldjuk.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

Az elhanyagolhatatlan hozzávalók egy fantasztikus táborhoz a jó társaság, jó hangulat, jó zene, érdekes és változatos programok, rugalmasság, a táboroztatók részéről szervezettség, segítőkészség, jó problémamegoldó képesség. A jó táborhoz elengedhetetlenek a lehetőségek, illetve az, hogy a gyerekeket hagyjuk kibontakozni.

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Számomra a táboroztatás legjobb része az, amikor látok új barátságokat kialakulni, zárkózott gyerekeket megnyílni, és amikor a gyerekektől olyan visszajelzéseket kapunk, hogy mennyire élvezik, amit összehoztunk nekik.

Tartasz valamitől?

Talán a legjobban attól tartok, hogy olyan problémába ütközök, amit bármennyire is szeretnék, de nem tudok megoldani, például amikor egy gyerek segítséget kér valamiben. Természetesen a megfelelő embertől segítséget kérve minden probléma orvosolható. Attól is félek egy kicsit, hogy mennyire fogok tudni gyorsan új alternatívákat kitalálni bizonyos helyzetekben.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Kíváncsi vagyok arra, hogy milyen kihívások elé állítanak majd a gyerekek, illetve hogy milyen lesz a társaság.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Mindenképpen be szeretném magamnak bizonyítani a tábor során, hogy az elsőre lehetetlennek tűnő feladatokat is meg lehet oldani, csak kellő kreativitás és rugalmasság kell hozzá, nem kell megijedni az elénk gördülő akadályoktól.

Annyira élveztem a tábort, hogy 3 napig elfelejtettem hazatelefonálni
Max. pontszám helyett 0

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ