Elsőre ijesztő lehet a sok ember
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Ha a PT-be jössz, készülj fel a turnusonként mintegy 500 táborozóra és arra, hogy minden 6. gyerekre jut egy táboroztató. Ne tántorítson el a sok ember: pont emiatt talál minden résztvevő barátokat a PEOPLE TEAM nyári táborában. Többek között erről beszélgettünk egy egykori táborozóval, ma már PT-mókussal, Pannival.

Miért fontos a táborozás?

Mert olyan lehetőségeket ad, amelyek a hétköznapokban a gyerekek számára nem elérhetőek. Egy, az iskolától, közvetlen környezettől független közösség lehetőségét, amelyben az új élmények és tapasztalatok mellett szociális érzékenységet, szélesebb látókört, elfogadást és elfogadtatást, akár életre szóló kapcsolatokat is szerezhetnek.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

Elsőre esetleg ijesztő lehet a tábor nagy létszáma, de valójában ez az egyik legnagyobb előnye. Mindenki megtalálja azokat, akikkel a leginkább szót ért, miközben megismerkedik olyanokkal is, akik nagyon mások, a tábor végére pedig olyan barátságok szövődnek, amelyek hazáig elkísérnek.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

A gyerekek választhassák ki maguk, milyen szekció érdekli őket a leginkább. A tábor alatt garantáltan szereznek új élményeket, és esetleg közelebb is kerülhetnek ahhoz, amivel később komolyabban szeretnének foglalkozni; vagy pont felébred az érdeklődésük valami új iránt.

Hogyan kezelnéd egy gyerek honvágyát?

Megpróbálnám beszervezni egy olyan tevékenységbe/csapatba, ahol bevonva és otthon érezheti magát. Ha kisebb, esetleg felajánlanám, hogy játékos keretek között írjunk/készítsünk valamit az otthoniaknak. Ha kell, segítenék beszélni velük.

Sikerült táborban hosszú távú barátságokat kötnöd?

Igen, a mai napig a legszorosabb barátságaim a PT-ből való ismeretségekből szövődtek, és volt olyan is, hogy már meglévő barátság vált szorosabbá egy-egy, a táborban együtt töltött hét alatt.

A legtutibb táboros program a…

A szolgáltatóház és az ahhoz hasonló esti programok, mert minden évben van valami új, rengeteg kreatív állomásra van lehetőség, és minden kicsi (és nagy) jól érezheti magát.

Mi (lesz) táboroztatóként a PT-ben a legjobb?

Hogy részt vehetek a programok megalkotásában/kivitelezésében, és segíthetek a kisebbeknek is. Na meg hogy a nagyobb jó érdekében csinálhatok néha magamból hülyét (persze csak óvatosan) jó társaságban.

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Hogy egy nagy csapat részeként, közös munkával adhassak felejthetetlen élményt a kisebbeknek. Nem várom, hogy mindig könnyű lesz, de szeretném, ha mások is megtapasztalhatnák azt a tábort, aminek én is sok mindent köszönhetek.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Mindenképpen igyekeznék nyugodt és türelmes maradni. Ha másokat nem bánt, csak unatkozik, és energiatúltengése van, megpróbálnám valamivel lefoglalni, adni neki valamilyen játékot vagy feladatot.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– Nyitottság (mások felé és új élményekre)
– Bátorság
– Tolerancia (nem mindenkivel fogsz egyetérteni, ez nem baj)
– Csapatszellem (hét végi érem < hét végére összeszedett belsős poénok)
– Napi 2 liter víz!
– A dokik telefonszáma
– A büfések jóindulata
– Mókus/tanár/tesó/barát, akivel beszélhetsz, ha szükséged van rá
– Fürdőruha (heves vízi csaták a legbátrabbaknak)
– Sok-sok-sok JÓKEDV

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Egy másik táborban önkénteskedésem során egy gyerek, aki a hét elején zárkózott és szinte ellenséges volt a többiek felé, a hét végére annyira megbízott bennem, hogy megkeresett, ha problémája akadt, és a többiek közé is sikerült beilleszkednie.

Tartasz valamitől?

A cél, hogy odategyem magam, és minden felmerülő feladatot megcsináljak anélkül, hogy túl hamar kiégetném magam. De bízok benne, hogy meg tudom találni az egészséges egyensúlyt.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Hogyan fogok tudni beilleszkedni egy jórészt összeszokott csapatba, ami mégis évről évre, akár hétről hétre is változik.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Egy ilyen nagy csapatban is hatékonyan és zökkenőmentesen tudok dolgozni, anélkül, hogy túlizgulnám.

A hangárban pörög az élet
Kiderül, mások hogyan látják a világot

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ