A felnőtté válás próbája
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Észrevetted már, hogy minden egyes táborozáskor tanulsz valamit? Nem feltétlenül egy adott tantárgyból, hanem mert kicsit felnőttebbként, önállóbban térsz haza – legalábbis ezt figyelte meg Juli, a PEOPLE TEAM egyik táboroztatója.

Miért fontos a táborozás?

Rengeteg új embert ismerhetünk meg.  Manapság úgy érzem, hogy kezd kikopni a táborozás a serdülők köréből. Fontosnak tartom, hogy a tizenévesek megtapasztalják, milyen is egy tábor, azaz az „egyhetes miniélet”. Egy hét alatt hihetetlen nagy barátságok alakulhatnak ki vadidegenekkel, lehetnek életre szóló szerelmek vagy kisebb-nagyobb összeveszések. Úgy, hogy vasárnap még idegenekként álltak egymással szemben a gyerekek.

Adj tanácsokat első táborozóknak!

A felnőtté válás egyik legjobb próbájának nevezném a tábort. Nincs ott anya, apa, csak te és a haverok. Végre kiszakadsz a mókuskerékből, és igazi élményeket szerzel olyan emberekkel, akiket még életedben nem láttál, de közben 10 perc alatt rájössz, hogy mennyi közös van bennetek. Higgy nekem, saját tapasztalat.

Milyen tanácsokat adnál a szülőknek?

Anyukám szavaival szeretnék élni: „Akármilyen nehéz is kiengedni a szárnyaid alól a gyereket, meg kell tenni, mert a tábor során olyan élményekre tehet szert, amilyeneket sehol máshol nem kaphat meg. Szóval ne foszd meg ezektől. Fontos, hogy a szülő merjen megbízni azokban a nevelőkben, akikre rábízza a gyerekét arra az egy hétre.” Én csak annyit tennék hozzá, hogy nem kell aggódni, úgyis magas a kerítés, nem lesz itt gond. Szia, Anya!

Táboroztatóként mit vársz a tábortól?

Csak saját magamat tudom ismételni, azt az élményt és kalandot szeretném visszaadni a táborozóknak, amit én kaptam évekkel ezelőtt. Még felnőtt fejjel is ugyanúgy imádom a fogócskát, mint 10 évvel ezelőtt.

Ha egy gyerek halálra bosszant, mi a megoldás?

Hatalmamnál fogva ráruházom valaki másra. Az idegesítő gyerekkel együtt társulok egy éppen játszó másik csoporthoz, és egy óvatlan pillanatban, mikor bevonódott a játékba, kámforrá válok.

Mondj 10 hozzávalót a cool táborhoz!

– Kispárna

– Jégkása

– Vattacukor

– Kürtőskalácssütés

– Lelkesedés

– Jó fej táboroztatók

– Jó idő

– Jó kaják

– Kafa ventilátor

– Napszemcsi

+1: Haverok, buli, Fanta

Fantasztikus sikerélményed volt gyerekekkel, amikor…

Egy sírós kisfiút sikerült megnyugtatnom, majd közölte, hogy világgá szeretne menni, így elindultunk közösen, mert ugye mindig a gyerek az első… De a teniszpálya izgibbnek tűnt, mint a kutyagolás, úgyhogy csak odáig jutottunk.

Tartasz valamitől?

Lesz olyan szituáció, amit nem tudok megoldani, vagy esetleg leblokkolok, vagy netán rossz választ adok. De sebaj, mindenből tanul az ember.

Mire vagy kíváncsi a táborral kapcsolatban?

Lesznek-e ismerős arcok a táborozók közül, és ha igen, vajon felismernek-e. Múlt héten egy 13 éves PT-s kislánnyal futottam össze egy plázában, és nagyon örültem, mert felismert, és köszönt.

Mit fogsz bebizonyítani magadnak?

Tudok felnőttként viselkedni, és nem csap meg a tábor szele… Viccet félretéve, szeretném tapasztalatszerzésként és fejlődésként megélni a tábort.

21 éve tartó barátság és buli
Mi mindent tartogat még Kecskemét?

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érzelmek és álmok

Az egyik osztálytársam nagyon kreatív lány. Mindig valami szépet és egyedit alkot. Valamikor szerelmes novellákat…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Budapest felszabadulása

A felszabadulás azt jelenti, hogy valamely személy, közösség vagy terület tartós katonai elnyomás, megszállás alól…

KAPCSOLÓDÓ