Ezért szeretjük a nyunyókákat
Táborban
PEOPLE TEAM tábor

Habár a fél ország találta mulatságosnak, amikor az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos nyunyókát emlegetett, mégis rámutatott arra, hogy a kisgyerekek életének fontos részét képezik ezek a tárgyak.

De mik azok a nyunyókák?

A nyunyi, nyunyó, nyunyu, rongyi és szundikendő néven egyaránt ismert nyunyóka egy, a gyermeknek kedves tárgy, amely akár csecsemőkora óta társa lehet. Gyakran plüss vagy textilpelus, amely szorongásoldó hatású, mivel a gyermek számára az otthont, a biztonság érzetét jelenti. A nyunyókák szinte biztos elkísérik a gyerkőcöt, ha idegen helyre vagy hosszabb útra indul: például a nap nagy részét bölcsődében, óvodában vagy egy táborban tölti, illetve elutazik valahová. A megszokott illat, a puha tapintás hatására az addig síró gyermek is könnyebben megnyugszik.

Ki lehet nőni?

A gyerekek többsége iskolásként már kevésbé ragaszkodik hozzá, meglehet, nem találja eléggé nagylányosnak/nagyfiúsnak, ezért felkerülnek a polcra vagy egy emlékdobozba az addig mindenhová vitt nyunyókák, és helyettük más kedvencet választanak, például tollat, ékszert vagy egyéb apróságot, amelyre kevesebb figyelmet szánnak, és a társak között kevésbé számítanak „cikinek”.

Távol az otthontól

Ha egy iskolás gyerek táborozni készül, főleg, ha ottalvós változatot próbál ki, és több napot tölt távol az otthonától, természetes, hogy honvágya lesz. Létezik olyan tábor, amelyben az iskolások számára is azt ajánlják, hozzanak valami kedves dolgot otthonról, amivel kicsit enyhítik a szorongást, megkönnyítik az elalvást. A diákok többsége nem a kisbabás textilpelust választja ilyenkor, hanem olyasmit, aminek hasznát veszi: a kedvenc párnáját a feje alá teheti, a játékával elfoglalhatja magát, az alvópólóját felveheti, a könyvét pedig olvasgathatja, amikor egyedül vagy fáradtnak érzi magát.

Ahol a nyunyóka a kabalaállat

A PEOPLE TEAM nyári táborainak kabalaállata a nyunyóka, egy pihe-puha, nyusziszerű, élénk színű plüss, amely bárhol felbukkanhat: a helyszínként szolgáló kollégium portáján, a filmtáborosok és a fotósok témáiban, és legfőképpen a délutáni versenyek győzteseinek a kezében, hiszen az a csapat, amelyik a legjobban teljesít, nemcsak érmet, de plüsst is kap a tábor utolsó napján. A nyunyókát itt nemcsak a kisebbek, de a tizenévesek is szeretik, és mivel csak a legügyesebbek térhetnek haza vele, kifejezetten menőnek tartják. Ki ne szeretne egy ölelni való, életre szóló barátságokra és vicces pillanatokra emlékeztető cukiságot? A PT-ben megkaphatja: az alapítvány 1991 óta szervezi tematikus táborait, évente három turnusban, amelyekre 7 és 17 év közötti gyerekek jelentkezését várják. A gyerekfesztiválként is jellemzett nyári táborba már hónapokkal a júliusi és augusztusi turnusok kezdete előtt megindul a jelentkezés, hiszen egyes témákra rekordgyorsasággal kiteszik a „megtelt” táblát. A táborról minden infó megtalálható a hivatalos honlapon, tapasztalatokat és véleményeket pedig a https://legjobbtabor.hu oldalon lehet olvasni.

,
Nyunyóka, te drága!
Nincsen tábor strandolás nélkül

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor gyerekszemmel
Egyéb

Matyi iskolás lesz

– Zsófi, te szeretsz iskolába járni? – kérdezte nővérét a nagycsoportos óvodás Matyi. – Hmmm……

KAPCSOLÓDÓ