Csatlakoztál már?
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Manapság nagyon divatosak a közösségi médiában terjedő kihívások, amelyek sok ember figyelmét felkeltik. Ám nem mindegy, hogy mibe vágsz bele. Az esztelen őrültségeket hagyd meg másnak, értelmes ügyhöz csatlakozz! Ilyen kezdeményezés a műanyagmentes július, amely egy egész hónapig tart.

Mi ez a mozgalom, és mi a célja?

A 2011-ben Ausztráliából indult Plastic Free July (magyarul: műanyagmentes július) akció célja, hogy segítsen az embereknek elkezdeni egy műanyagmentes élet kialakítását. A kezdeményezés nagyon hamar mozgalom lett, amely 190 országban több mint 100 millió embert inspirált. A valódi célja, hogy segítsen emberek millióinak a műanyagszennyezés leküzdésében, és ezáltal hozzájáruljon a fenntarthatóbb jövőhöz.

Lehetetlen vállalkozás?

Bizonyára most sokan azt hiszitek, hogy nem lehet műanyagok nélkül élni, sőt egy teljes hónapot sem tudnátok végigcsinálni. Ha belegondoltok, hogy naponta hányszor kerülünk kapcsolatba különféle műanyagokkal – még ha csak rövid ideig is –, akkor tényleg nehéz vállalásnak tűnik. Természetesen a teljes átállás, valamennyi ilyen tárgy kiiktatása nem megy egyik napról a másikra, de próbálkozni kell. Ha már erre az egy hónapra elutasítod az egyszer használatos műanyagokat, te is részese lehetsz ennek a kampánynak, és tettél valamit a környezetedért. Van, akinek könnyebben sikerül, másoknak nehezebben megy az átállás, de nem szabad feladni! Az apró lépések is sokat jelentenek.

De mi a baj a műanyagokkal?

A műanyagok hamar teret hódítottak az életünkben számos praktikus tulajdonságuknak köszönhetően. Az viszont bebizonyosodott, hogy széles körű elterjedésük jelentős terhet rótt a környezetünkre az elmúlt évtizedekben. Az a legnagyobb probléma velük, hogy funkciójukat csak rövid ideig töltik be (pl. szívószál, PET-palack, nejlonzacskó stb.), mégis több száz évbe telik, mire lebomlanak. Még a legelső műanyag darab is itt van a Földön, és még jó darabig itt is marad, szennyezve a bolygót. A kukába kidobott műanyag a hulladékégetőben végzi, míg a többi a természetet szennyezi: a folyókban, az óceánokban kötnek ki, ahol szemétszigeteket alkotnak, illetve felaprózódnak, és mikroműanyagokként bekerülnek a táplálkozási láncba, azaz végső soron a tányérunkba.

A szelektíven gyűjtött műanyaghulladék ugyan újrahasznosításra kerül, de a folyamat nem 100%-os. Ráadásul a műanyagok használata még ökolábnyomunkat is jelentősen növeli.

Ötletbörze

A megelőzés lenne a legfontosabb: minél kevesebb műanyagot vonjunk be a használatba. Csatlakozzunk a kihíváshoz, és igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni belőle!

Az interneten jobbnál jobb ötleteket, alternatívákat találhatsz, amelyek szokásoddá válhatnak, beépülhetnek a mindennapjaidba: többször használatos, textil bevásárlótáskák, bambusz evőeszközök, fogkefék, üvegből készült vizespalackok vagy fémkulacsok, üvegpoharak, sőt rozsdamentes acél szívószálak…

Jó kezdés, ha csökkentjük a műanyag csomagolás mennyiségét vásárlásaink során. Amiből lehet (gyümölcs, zöldség, tejtermékek), vásároljunk kimérve, saját tárolóban!

Iktassuk ki az elvihető üdítős- és kávéspoharakat. Szerezz be egy saját újrahasználható kávéspoharat, amit próbálj magadnál tartani!

Mutass példát a környezetednek is: fogjatok össze a haverokkal, és törekedjetek a műanyagmentességre! Először csak egy hónapig, később pedig mindig.

Laczkó Zsuzsa írása 


Nap vagy nap?

LEGFRISSEBB

KAPCSOLÓDÓ