Szóbeli érettségik
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

2024. június 17-én kezdődnek el a középiskolákban a középszintű szóbeli érettségi vizsgák. Ebből az alkalomból az elmúlt néhány évtized legismertebb érettségibotrányait szedtük össze egy csokorba.

Érettségibotrányok

1989-ben idő előtt ismertté váltak a matematikaérettségi-tételek. A Művelődési Minisztérium úgy döntött, hogy nem értékelik a megírt dolgozatokat. A bizonyítványokba az év végi matematikajegy került. Ezt az esetet dolgozta fel a Moszkva tér című film.
1990-ben egy napilap idő előtt nyilvánosságra hozta a magyar tételeket. A tételeket visszavonták.
1993-ban egy szegedi gimnáziumban idő előtt bontották fel a francia és a spanyol nyelv tételeit. A kiszivárgott feladatok miatt a minisztérium új tételeket adott ki.
1994-ben Kiskunfélegyházán egy szakközépiskolában a vizsga harmadik napján fedezték fel, hogy a borítékokon az előírttól eltérő címek szerepeltek. A bizonytalanság „csupán” a diákok idegeit viselte meg.

1995-ben Kaposvárott az érettségi-felvételi vizsgán a diákok nem a megfelelő matematikadolgozatot írták meg. A tételek postázásakor a somogyi borítékba véletlenül a másnapi tételeket tették. A dolgozatok eredményét az, aki akarta, elfogadta, aki nem, az újat írhatott.

1996-ban hiba került a matematika, illetve biológia érettségi-felvételi vizsgák tételsorába. A hiba a vizsgák megkezdésekor nyilvánvalóvá vált, az OFFI valamennyi vizsgahelyet értesítette, így a vizsgák rendben lezajlottak.
1997-ben a mányi gimnázium úgy érettségiztette a diákokat, hogy az intézménynek visszavonták a működési engedélyét. A vétlen diákok számára biztosították a vizsga megismétlésének lehetőségét.

1998-ban az egyik rádió nem sokkal a matematikaérettségi-tételek kihirdetése után beolvasta azok megoldásait. Nem íratták újra a teszteket.
2000-ben az olaszérettségi megegyezett az egy évvel korábbi tételsorral. A miniszter döntése értelmében nem kellett a dolgozatokat újraírni.
2002-ben olyan verset tartalmazott a magyar írásbeli, amely nem szerepelt az irodalmi szöveggyűjteményben. Az intézményeknek fénymásolniuk kellett, illetve olyan kötetet kellett adniuk a diákoknak, amelyben ott volt a vers. Ez időveszteséget jelentett, de a vizsgák rendben lezajlottak.
2003-ban egy miskolci szakközépiskolában egy héttel korábban íratták meg németből és franciából az érettségi vizsgát. A két tárgyban érintett iskolák diákjainak póttételeket küldtek.
2005-ben a kétszintű érettségi vizsgák előtt felkerültek az internetre a magyar-, a történelem- és a matematikaérettségi-feladatok. A matematika-tételsort a vizsga előtti estén a Magyar Televízióban, élő adásban nyújtotta át a miniszternek a műsorvezető. Végül a teszteket újra kellett írniuk a diákoknak, illetve összeállítottak egy új tételsort.

2009-ben egy szentgotthárdi szakiskola osztályának meg kellett semmisíteni az írásbeli eredményeit. A harminc tanuló végül az őszi vizsgaidőszakban tehetett előrehozott érettségit.

A 2010-es érettségi közép- és emelt szintű feladatsorai gond nélkül megérkeztek a középiskolákba, azonban több mint kétezer végzős diák adatai vesztek el. Egy hardverhiba miatt ugyanis nem tudták elmenteni az oktatási intézményektől beérkező jelentkezéseket, így azokat újra el kellett küldeni.

A listánkon a legutolsó nem botrány, hanem a szóbelik elmaradása a Covid miatt 2020-ban.

Minden érettségizőnek sok sikert, eredményes vizsgázást kívánunk!

Szerző: Tóth Andrea


Együtt az egészséges óceánokért
5, 4, 3, 2, 1, visszaszámlálás indul!

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Interjú

Vakon voltam eleinte

Bogi Dániából érkezik a PEOPLE TEAM-be – szeret a PT-ben táboroztatni, ami szerinte egy másik…

KAPCSOLÓDÓ