Érezd a ritmust!
Egyéb
PEOPLE TEAM tábor

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat? Ha igen a válaszod, akkor kövesd figyelemmel a tánc világnapját április 29-én. Ha nemmel felelsz a kérdésre, akkor pedig itt az ideje, hogy végre megismerd ezt az ősi művészeti formát.

Mi a tánc?

A tánc egy olyan ritmikus mozgásfolyamat, amit egy vagy több ember hoz létre, és általában énekkel vagy zenével kísérnek. Kialakulása egyidős az emberiség történelmével. Gondoljunk a kézzel végzett munka ritmusára, például diótörésre vagy favágásra. Valószínűleg innen indult, és később megtelt mágikus tartalommal: törzsi táncok, termékenységi és esőtáncok, ünnepi szertartások. A vallástól elszakadva, de az ünnepekhez sokszor továbbra is kapcsolódva az élményszerzés, az öröm forrása lett. Fő fajtái: néptánc, társasági tánc és táncművészet.

Mióta és miért van világnapja?

A nemzetközi táncnapot, ahogyan más néven nevezik, 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az egész világon. Arra ösztönzik a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szánjanak a táncnak az oktatási rendszerben az alapfoktól egészen az egyetemig. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták. Minden év április 29-én a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt a világ mindenféle táncát megünneplik.

Összefogással a táncért

Bár a tánc az emberi kultúra része, ehhez mérten világszerte alacsony a hivatali jelenléte, sok országban nincs külön alap létrehozva ennek a művészetnek a támogatására. A Nemzetközi Tánc Tanács (International Dance Council – CID) szorgalmazza az alapfokú iskolákban a tánc megismertetését, népszerűsítését. 2007-ben ezt a jeles napot a gyerekeknek címezték. A CID elnöke egyik beszédében pedig így fogalmazott: „Világ táncosai, egyesüljetek!”

Népszerű táncfajták

A különféle népcsoportok jellegzetes táncait szívesen nézzük, ha eljutunk külföldre. Gondoljatok a görög szirtakira vagy a spanyol flamencóra, amelyeket hagyományos öltözetben adnak elő. De a magyar verbunktól vagy csárdástól is megdobban a szívünk. A színpadi táncok vagy társastáncok között is akad számtalan ismert: a balett, a revütánc, a mambó, a szving, a salsa, az argentin tangó, a rock and roll vagy a boogie-woogie. A versenytáncok sok nézőnek szereznek kellemes perceket. A gyönyörű ruhákban elegánsan előadott angolkeringő és bécsi valcer vagy a temperamentumos latin-amerikai szamba, rumba, csacsacsa magával ragadja az embereket.

Hazai helyzet

Magyarországon egyre népszerűbb a tánc. Országszerte sok néptánccsoport működik gyerekkortól a profi felnőttekig. A kortárs és modern táncok (jazzbalett, diszkó, break, electric boogie, hiphop) is sokakat vonzanak. A tánc népszerűsítésében nagy szerepe van a médiának, hiszen a Szombat esti láz vagy a Dancing with the Stars című műsorok tévénézők ezreit ülteti le a képernyők elé. Szórakoztatva tanítanak, és megismertetnek a különféle táncokkal.

Ha nem is készülsz profi táncosnak, ismerkedj meg az alapokkal, és válaszd ki azt a formát, ami neked a legjobban tetszik. Bulikban mozogj felszabadultan, táncolj, érezd a ritmust!

Laczkó Zsuzsa írása


Aki legyőzte a sárkányt
A titkos hódoló

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Mentők napja

Nagy baj történt a családban! Nagypapa elesett, és eltört a lába. Olyan csúnya baleset volt,…

KAPCSOLÓDÓ