Pénzügyi tudatosság az alapoktól
Interjú
PEOPLE TEAM tábor

Mai cikkünkben Szilárddal, a PEOPLE TEAM ifjú brókereket és tőzsdecápákat megcélzó táborának egyik alapítójával beszélgettünk. Bárt Roland interjúja.

Mesélnél nekünk egy kicsit a PT bróker- és tőzsdetáboráról? Mi indít arra valakit, hogy létrehozzon egy ilyen, Magyarországon legalábbis furcsa tematikájú tábort?

A bróker nyári táborunk egy egyhetes – vagy, amennyiben a táboroztató az összes turnuson részt vesz, három- vagy négyhetes – program, amelynek célja, hogy a fiatalokat bevezesse a pénzügyek izgalmas világába. Mi itt, a PT-ben hisszük, hogy soha nem lehet túl korán elkezdeni a pénzügyi ismeretek és a befektetési stratégiák elsajátítását. A tábor elméleti alapokat, gyakorlati tapasztalatokat és takarékosságra nevelő játékokat kínál a résztvevők számára. Nagy segítségünkre van ebben a Magyar Nemzeti Bank, amely különösen fontosnak tartja, hogy a fiatalokból később pénzügyileg tudatos és kellőképpen edukált állampolgárok legyenek.

Hogy mi vitt rá erre a táborra? Elsősorban saját, brókerként szerzett tapasztalataim. Észrevettem ugyanis, hogy a fiatalok körében jelentős tudásbeli hiányosságok mutatkoznak a pénzügyek és a befektetési lehetőségek terén. Olyan tábort akartam létrehozni, amely segít áthidalni ezt a szakadékot azáltal, hogy alapvető készségeket tanít nekik, és pénzügyi felelősségérzetre neveli a fiatalokat már egészen kis koruktól.

Milyen konkrét témákra számíthatnak a tizenévesek a nyári táborban?

A tábor során a tizenévesek megtanulják a pénzügyek, a tőzsde és a befektetési stratégiák alapjait. Számos témát érintünk, többek között a bevétel és kiadás optimalizációját, a hitel, a kamat, az árfolyam fogalmát, a leghatékonyabb megtakarítási technikákat, az állampapírok működési elveit, illetve olyan történelmi példákat is, mint amilyen a 2008-as nagy világválság.

Igyekszünk játékosan szimulálni is a különböző pénzügyi döntéshelyzeteket – így már kevésbé lesz új és ijesztő, mikor élőben találkoznak velük.

És mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek nincsenek még pénzügyi ismereteik?

A PT többi táborához hasonlóan a miénket is úgy terveztük meg, hogy különböző szintű pénzügyi ismeretekkel rendelkező gyerekek is részt vehessenek benne. Akár van korábbi tapasztalatuk a pénzügyekkel kapcsolatban, akár nincs, olyan támogató környezetet teremtünk, ahol mindenki a maga tempójában tanulhat és fejlődhet.

Az alapokkal kezdjük – ezzel biztosítva, hogy minden résztvevő szilárdan megértse a pénzügyi kulcsfogalmakat. A tábor előrehaladtával egyre haladóbb témákba merülünk el, a résztvevők érdeklődéséhez és képességeihez igazítva a foglalkozásokat. Hiszünk abban, hogy az erős alapok megteremtése kulcsfontosságú a hosszú távú pénzügyi sikerhez.

Apropó, siker. Tudnál mesélni valamilyen sikertörténetet vagy emlékezetes pillanatot a korábbi tábori foglalkozásokról?

Számos vicces pillanat volt az évek során, sok sikertörténetben is részünk volt szerencsére. Az egyik ilyen az volt, amikor az egyik táborozónk, akit kezdetben nem érdekeltek a pénzügyek – szegényt az anyukája íratta be, mert képtelen volt bánni a zsebpénzével –, a PT során felfedezte a részvényelemzés iránti szenvedélyét. Jelenleg már a Corvinus gazdálkodás és menedzsment szakán tanul, mint ezt később, a hálás anyukájától megtudtuk. De másoktól is halljuk, hogy sok résztvevő elkezdett a tábor után takarékoskodni, az egyetemi évekre félretenni; sőt még társaikat is a tudatos pénzhasználatra próbálják rábírni. És mi más bizonyítaná, ha nem ez, hogy égető szükség van itthon ilyen táborokra, mint a miénk?

A tábor végén nem akartam hazamenni
Egy videós közelebbről

LEGFRISSEBB

PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

A titkos hódoló

Amikor Zsófi felkelt reggel, meglepődve látta, hogy a kerítésük elé valaki egy májusfát állított. Szép…
PEOPLE TEAM tábor
Egyéb

Érezd a ritmust!

Szeretsz táncolni? Lazán, önfeledten mozogni a zenére? Vagy legalább belefeledkezve nézni a könnyed mozdulatokkal táncolókat?…

KAPCSOLÓDÓ